Po Process Communication Model-u, svako od nas predstavlja jedinstvenu kombinaciju od šest različitih tipova u ličnosti. Metaforično, svaka osoba ima sopstvenu šestospratnu zgradu ličnosti, u kojoj svaki tip ličnosti čini jedan sprat. Što je sprat niži, to je ponašanje tipa u ličnosti zastupljenije kod te osobe.

Tipovi ličnosti i PCM

Prvi sprat čini osnovu zgrade ličnosti je takozvana Baza, koja najviše utiče na naše ponašanje. Baza je urođena i razvija se u prvih nekoliko meseci našeg života i tokom života se ne menja. Svaka osoba ima karakteristike svih preostalih 5 tipova ličnosti.

Svi oni imaju različite poglede na svet, preferirano radno okruženje, stil komunikacije i upravljanja, prioritete u poslu i psihološke potrebe. Od toga koja potreba je kod nas najviše izražena u određenom trenutku života, zavisiće naša trenutna Faza.

U nastavku vam predstavljamo osnovne karakteristike 6 tipova u ličnosti po PCM modelu. U kom se najviše pronalazite?

#1 Thinker

Thinker je izuzetan u organizovanju aktivosti i detaljnom planiranju. S obzirom da rado preuzima odgovornost dobrodošao je kako u ličnim, tako i u profesionalnim odnosima. Kada sa drugima deli svoje ideje, to čini potkrepljujući sve aspekte činjenicama i logički strukturisano. Struktuiran pristup radu i priznanje njegove ekspertize, su ono što je Thinkeru najznačajnije.

#2 Persister

Persister je osoba koja svet posmatra i procenjuje kroz filter svojih stavova, mišljenja i vrednosti. Karakterišu ga čvrsti moralni i etički standardi i izuzetno je pronicljiva osoba. U komunikaciji sa drugima, Persister je veoma zainteresovan da predstavi svoje mišljenje i čuje tuđe. Pored toga, izrazito je posvećen svom ličnom i profesionalnom razvoju.

#3 Harmoniser

Harmoniser je prijatna, saosećajna osoba osoba koja svet oko sebe posmatra kroz  filter emocija. Kada i osobe sa kojima stupa u kontakt uviđaju važnost njegovih osećanja, Harmoniser to izrazito ceni i poštuje. U odnose unosi empatiju i harmoniju i potrebno mu je da se oseća prijatno. Da ga ljudi prihvate kao osobu i pokažu da im je stalo do njega.

#4 Rebel

Rebel je kreativac koji pronalazi rešenje tamo gde ga drugi ne vide. Spontan je, razigran i sposoban da unese zabavu čak i u najmonotonije zadatke. Pored toga, karakteriše ga spontanost i reagovanje po principu “Sviđa mi se / ne sviđa mi se”. Druge osobe u njemu vide veliki izvor pozitivne energije i zabave, pa je zato rado pozivan na brojna okupljanja.

#5 Imaginer

Imaginer je introspektivna i maštovita osoba. Često razmišlja o sebi, životu i svim mogućim scenarijima i varijantama različitih događaja.  Zbog toga mu je često potrebno da ostane sam. Kada razgovara sa ljudima, on ne daje mnogo činjenica, već češće iznosi svoju analizu brojnih hipoteza i opcija, pre nego li dođe do zaključka.

#6 Promoter

Promoter već pri prvom kontaktu odaje utisak šarmantne i dopadljive osobe. Izrazito je snalažljiv i za njega se može reći da pronalazi izlaz u svakoj situaciji. U svemu što radi, neophodna mu je dinamika i izuzetno mu je važno da se u svakom trenutku oseća živim. Promoter je osoba koja komunicira direktno i u razgovoru voli odmah da pređe na poentu.

TIP LIČNOSTI NAČIN NA KOJI POSMATRA SVET KARAKTERNE SNAGE POTREBE IDEALNO MESTO ZA RAD
THINKER Prvo razmišlja. Posmatra i кategoriše ljude i stvari. Logičnost, Odgovornost, Organizacija Priznanje rada, Vremenska struktura Mesto za razmenu ideja i informacija
PERSISTER Prvo procenjuje. Ljude i stvari posmatra kroz filter svojih razmišljanja. Posvećenost, Pronicljivost, Savesnost Priznanje rada, Poštovnje uverenja i stavova Funkcionalno mesto, tradicionalno opremljeno, antikviteti
HARMONISER Prvo oseća. Ljude i stvari procenjuje na osnovu svojih osećanja. Saosećajnost, Osetljivost, Toplina Poštovanje ličnosti, Čulne potrebe Prijatno mesto sa dobrim međuljudskim odnosima
IMAGINER Prvo zamišlja. Svet posmatra kroz filter zamišljenih akcija. Maštovitost, Zamišljenost. Smirenost Potreba za samoćom Mesto za introspekciju
REBEL Prvo reaguje sa “Sviđa mi se/ Ne sviđa mi se”. Spontanost, Kreativnost, Razigranost Potreba za (zabavnim) kontaktom Uzbudljivo, dinamično i zabavno mesto
PROMOTER Prvo reaguje. Eksperimentiše sa ljudima i stvarima. Prilagodljivost, Ubedljivost, Šarmantnost Potreba za dinamikom Uzbudljivo, zabavno mesto gde se uvek nešto događa
Isprobajte najefikasniju metodologiju za razumevanje dubinske strukture ličnosti koja se efikasno primenjuje kako u treninzima, tako i u koučingu.